Pages

Saturday, November 6, 2010

jodoh

sketsa 1
aku : umi, tgk ni gmbr Ah Chong. nikoh doh dio.
umi : ehhhh! (muka terkejut) bkpo cpt sgt dio nikoh? abih blaja dh ko?
aku : dh dio nk nikoh awal
umi : gatal nk nikoh awal..kakak dio pom xnikoh lg
aku : laaaa..dh jodoh dio sapa dh..
umi : ho dih jolo jgk...

sketsa 2
ily : aku br blk g wedding ank kwn mama aku
aku : oooo kt mno?
ily : jerteh. beci aku tgk muko jate tu, udoh gilo. pngantin pompuan lawa
aku : hahahha jht gilo mu!
ily : haha sungguh weh, udoh sgt jate tu..
aku : laa dh jodoh dio nge jate tu..
ily : mmg la jodoh tp kan kito ado peluang nk pilih b4 kawen
aku : .............. (senyap je)
tp dah tertulis jodoh pompuan tu ngn laki tu..even kita pilih yg ensem pon, mmg xkan dpt sbb jodoh pompuan cantik tu ngn laki tu


sketsa 3
zahra : mak aku xbg aku kapel ngn iwan sbb dia itam
tasha : laaa ye ke? kesian iwan.. pastu ko da break la ngn dia?
zahra : entah laa..kesian plak kt iwan. aku sayang dia
tasha : kalau da jodoh kau dgn iwan, kawen jgk korang nnti
zahra : hina sgt ke kapel ngn orang itam?

sketsa 4
ibu : ibu xsuke la kau berkawan ngn rina tu..
john : nape bu?
ibu : ibu xnak cucu ibu nanti muka cam  rina. xcntik
john : astaghfirullah ibu, smpai ke situ skali ibu pikir. org tgk rina tu ok je, xde cacat cela pon
ibu : kau cari la yg cantik sikit..
john : ibu, ibu percaya pd jodoh x? kalau ditakdirkan rina tu jodoh org, org terima rina seadanya bu..
ibu : ibu xsuka rina. muka berjerawat, kulit gelap.
john : ibu yg nk kawin ke org yg nak kawin ni?

sketsa 5
wiwi : mira, nanti jemput la dtg mjlis kawen aku ea..
mira : kau da nk kawen???
wiwi : (tersenyum bahagia)
mira : alhamdulillah..kawen jgk ko dgn bob ea.. (bob adalah bf wiwi, diorg da kapel almost 7yrs)
wiwi : x. aku da lama break ngn bob. bakal laki aku nma harun
mira : (buat mata besar tanda terkejut)
wiwi : bob bkn jodoh aku mira...


jodoh. Allah dah tetapkan siapa jodoh kita. jd walau siapa pun jodoh kita, terima lah dgn redha. semua org pon ada kekurangan dan kelebihan masing2. i do believe on jodoh.

p/s: nama watak adalah bukan nama sebenar

9 comments:

-atiQah- said...

LIKE! :)

me suya said...

i like this to dear.. hehehe mood sharing la ni.. sedeyh pun cukup

lingzira said...

saya pon percaya jodoh.. saya redha.. ^_^
semoga saya menjadi lebih kuat...
semoga jodoh saya tergolong dalam org2 yg beriman.. amin...

mira said...

kj: hahaha bkpo awop like nyo?

suya: jum kito nikoh duo nok? gagagagaga

zira: zira kuat! zira kuat! mne tau pasni ko dpt yg lg henskem.. hehe

me suya said...
This comment has been removed by the author.
-atiQah- said...

likeeee...hehehe..
oghe mmg sgt percaya pada jodoh..
sbb tu kdg2 sedih bila dgr org lain kutuk pasangan org lain..hehe..

mcm hok oghe keno sokmo.. :p

shakirah_kiyo said...

Salam knal.. Byk senario ... hehehe..Tp motif stu je, its about jodoh... So, redha je.. kan ?

Anonymous said...

like!nice one!:)

chanz said...

Oh jolo..ahha

siapa pun pasangan anda, terimalah seadanya, setiap orang ada kekurangan! Jodoh di tangan Tuhan. Jolo dok?

lama tak mai tengok blog ni. sori aku noob bhs kelate lagi..:P